Turer og arrangement

Norges sopp- og nyttevekstforbunds

avd. Sør-Rogaland

E-post: jaersoppen@gmail.com

Jærsoppen på FaceBook

Jærsoppens side blir oppgradert til nytt format. Den gamle siden finner du her:

 

JÆRSOPPEN

Velkommen til Jærsoppens side

 

Jærsoppen er en forening for alle i Sør Rogaland som er interessert i sopp og nyttevekster. Vi holder jevnlige møter og kurs, og arrangerer turer. Alle som er interesserte kan møte opp på disse.

 

Jærsoppen er tilknyttet Norges sopp- og nyttevekstforbund. Du kan melde deg inn via deres side: www.soppognyttevekster.no

 

Det vil bli lagt ut bilder fra turer og arrangementer. Vi vil ikke sette navn på folk uten at de er forespurt. Dersom noen ønsker et bilde fjernet er det bare å sende en mail til:

post@jaersoppen.org

 

Ansvarlig redaktør:

Kari Blikra

tlf. 454 11 730

 

Advarsel:

Bilder på disse sidene må ikke brukes for å bestemme sopp eller planter som skal spises. Bruk litteratur og soppsakkyndige.

Taretråling med Gunn

 

 

Onsdag 29.mars arrangerte Jærsoppen tur til Tungenes fyr, for å gå på «Taretråling med Gunn»

Gunn Grefstad Jensen er en av Jærsoppens mest kompetente innen sanking og bruk av tang og tare. Hun er dykker på fritiden, og bruker tang og tare i maten hun lager, sammen med mye annet spennende hun sanker, både til lands og til vanns.

Denne dagen var hun turleder og delte sin kunnskap med de som kom.

Det kom en god gruppe, utstyrt med bøtter og spann, hansker og kniv/saks etter forhåndsinstruks lagt ut i arrangementsinformasjonen.

Turen var godt planlagt etter tidevannstabellen, og denne dagen var forholdene helt topp. Blå himmel, sol og havblikk i tillegg til lavvann. Forholdene kunne ikke vært bedre.

Målet for turen var remtang og butare som var modne for høsting. Remtangen begynner først som en liten grønn knapp,- da kalles den knapptang. Så vokser «greinene ut» og da kalles den remtang. «Haricots de mer»er den franske betegnelsen. Havets bønner smaker godt og er verdt innsatsen som kreves å høste. Den vokser i fjæremålet ytterst i havgapet der strømmene og bølgene i perioder kan være strie. Så rene forhold det går an, med andre ord.

Før vi begynte å høste fikk vi smaksprøve av ferdig tørka og oppbløtt remtang som Gunn hadde med. Smakte veldig godt.

Med stor iver ble det høstet i bøttene. Tangen er utrolig vakker, og med de fine forholdene fikk flere sikret seg fine bilder av tangen i både knapp og remstadiet.

Isbrodder er effektive på de glatte svabergene. Prøver en seg uten er det lurt å sikte på områder med rur som gir godt feste.

Med så lavt vann gikk det også lett å samle butare, som vokser litt dypere. Gunn viste hvordan den så ut og fortalte om bruk.

Formeringsorganene som sitter nede på stilken er ettertraktet for den nøtteaktige smaken. Man kan bruke disse og til og med spise de rå, eller bruke «vingene» på hver side av langs stilken til å bake inn fisk eller tørke og bruke som tilskudd i mat.

Etter at bøttene var fulle samlet vi oss i hagen ved fyret for å oppsummere og for å smake på en nydelig salat Gunn hadde med. I den var det remtang, laks, quinoa, tomat, salat og agurk. Til dressing hadde hun en rømme med tørka ramsløk og

Mens sola fortsatt hadde litt varme i strålene dro vi hjem for å sørge for videre preparering av godsakene.