Tidligere turer og arrangement


Aktivitetsdag 3. juni 2018


Det ble en super aktivitetsdag som Jæren friluftsråd arrangerte i Friluftstunet i Brekko, søndag, 3. juni. På grunn av varmen, var det nok flere som tok turen til badestranda enn i skogen den dagen, men de gikk glipp av en spennende og flott opplevelse. Jærsoppen, ved Ellen T. Bøe og Merete Haugland, var ansvarlige for den ville maten og alle smaksprøvene. Det var en imponerende demonstrasjon av spiselige, ville vekster som en kan finne på tur i skog, eng og strand. Det var mange, spennende produkter som var fremstilt av disse, bl a: vill grøntsuppe, rosesukker, ramsløksalt, ramsløksmør, knekkebrød med nesle, ramsløkolje, bjørnebæreddik, rosegelé, hylleblomssaft, bjørkesaft, granskuddgelé mm. Vi fikk også smake på fjæresauløk, som hadde en distinkt ettersmak av koriander. Det ble laget en flatere variant av pinnebrød på takke, og en salat som i tillegg til tomat, agurk og salatblader, inneholdt marikåpe, tusenfryd, granskudd, sandarve, engsyre, geitrams, sjørbuksurt, hundekjeks mm. Innimellom alle rettene ble det anledning til å kaste hestesko, balansere og teste stylteferdighetene. Fantastisk dag:)

Norges sopp- og nyttevekstforbunds

avd. Sør-Rogaland

E-post: jaersoppen@gmail.com

Jærsoppen på FaceBook

Jærsoppens side har blitt oppgradert til nytt format. Den enda eldre sida finner du her:


JÆRSOPPEN

Velkommen til Jærsoppens side


Jærsoppen er en forening for alle i Sør Rogaland som er interessert i sopp og nyttevekster. Vi holder jevnlige møter og kurs, og arrangerer turer. Alle som er interesserte kan møte opp på disse.


Jærsoppen er tilknyttet Norges sopp- og nyttevekstforbund. Du kan melde deg inn via deres side: www.soppognyttevekster.no

www.soppognyttevekster.no


Det vil bli lagt ut bilder fra turer og arrangementer. Vi vil ikke sette navn på folk uten at de er forespurt. Dersom noen ønsker et bilde fjernet er det bare å sende en mail til:

post@jaersoppen.org


Ansvarlig redaktør:

Kari Blikra

tlf. 454 11 730


Advarsel:

Bilder på disse sidene må ikke brukes for å bestemme sopp eller planter som skal spises. Bruk litteratur og soppsakkyndige.

Meretes Rosegle


Her er oppskriften på gele som alle etterlyser:

1 liter pillede roseblader (duftende kronblader)

1 liter vann (kokes opp, helles over bladene, trekker i en halvtime, siles)

1 kg sukker (kokes opp sammen med saften og sitronsyre)

1 ts sitronsyre

1 pakke certo syltepulver eller 4 ss geleringspulver (røres inn, helles på små varme glass, la stå uten lokk til de er kalde)

 

Min erfaring er at syltepulver gir en mattere gele og at gelepulveret gir en mer gjennomsiktig og klar gele.

Alle roser kan brukes bare de dufter og ikke er sprøytet.

Jeg vet det er vanlig å pille av den hvite “helen” på kronbladene når man lager ting av dem. Den er visstnok bitrere enn resten. Siden dette bare skal trekke i en halvtimes tid (og kastes etterpå) har jeg ikke giddet å gjøre det og det fungerer helt fint!

Det ble Ramsløksafari i Strømvik i 2018 også!


Vi fant både ramsløk og skvallerkål. Etter innhøstingen fikk vi en omvisning i kolonihagen av Olav Balle. Deretter ble det matpause ved hagens kafébord. Der fikk vi smake ramsløkmajones, ramsløkpuré, sylta ramsløkknopper og ramsløkfrøkapsler. I tillegg var det rosegelé, kimchi og fermentert tang. Noe for enhver smak.


Taretråling med Gunn 2017


Onsdag 29.mars arrangerte Jærsoppen tur til Tungenes fyr, for å gå på «Taretråling med Gunn»

Gunn Grefstad Jensen er en av Jærsoppens mest kompetente innen sanking og bruk av tang og tare. Hun er dykker på fritiden, og bruker tang og tare i maten hun lager, sammen med mye annet spennende hun sanker, både til lands og til vanns.

Denne dagen var hun turleder og delte sin kunnskap med de som kom.

Det kom en god gruppe, utstyrt med bøtter og spann, hansker og kniv/saks etter forhåndsinstruks lagt ut i arrangementsinformasjonen.

Turen var godt planlagt etter tidevannstabellen, og denne dagen var forholdene helt topp. Blå himmel, sol og havblikk i tillegg til lavvann. Forholdene kunne ikke vært bedre.

Målet for turen var remtang og butare som var modne for høsting. Remtangen begynner først som en liten grønn knapp,- da kalles den knapptang. Så vokser «greinene ut» og da kalles den remtang. «Haricots de mer»er den franske betegnelsen. Havets bønner smaker godt og er verdt innsatsen som kreves å høste. Den vokser i fjæremålet ytterst i havgapet der strømmene og bølgene i perioder kan være strie. Så rene forhold det går an, med andre ord.

Før vi begynte å høste fikk vi smaksprøve av ferdig tørka og oppbløtt remtang som Gunn hadde med. Smakte veldig godt.

Med stor iver ble det høstet i bøttene. Tangen er utrolig vakker, og med de fine forholdene fikk flere sikret seg fine bilder av tangen i både knapp og remstadiet.

Isbrodder er effektive på de glatte svabergene. Prøver en seg uten er det lurt å sikte på områder med rur som gir godt feste.

Med så lavt vann gikk det også lett å samle butare, som vokser litt dypere. Gunn viste hvordan den så ut og fortalte om bruk.

Formeringsorganene som sitter nede på stilken er ettertraktet for den nøtteaktige smaken. Man kan bruke disse og til og med spise de rå, eller bruke «vingene» på hver side av langs stilken til å bake inn fisk eller tørke og bruke som tilskudd i mat.

Etter at bøttene var fulle samlet vi oss i hagen ved fyret for å oppsummere og for å smake på en nydelig salat Gunn hadde med. I den var det remtang, laks, quinoa, tomat, salat og agurk. Til dressing hadde hun en rømme med tørka ramsløk og                               

Mens sola fortsatt hadde litt varme i strålene dro vi hjem for å sørge for videre preparering av godsakene.